De trouwambtenaar heeft toch wel de meest belangrijke rol op jullie trouwdag. Want zonder babs wordt er niet getrouwd! Maar er zijn 4 verschillende mogelijkheden bij jullie keuze voor de trouwambtenaar in de provincie Groningen. Die zetten we hieronder voor je op een rij!
Uiteraard is de functie van een trouwambtenaar om 2 personen tegen elkaar te laten zeggen:" Ja, ik wil met je trouwen" en dat daarna officieel vastleggen. Maar daar zijn dus 4 mogelijkheden voor... 4 soorten Babsen dus. Die keuze begint bij een trouwambtenaar van de burgerlijke stand in dienst van de gemeente,in de provincie Groningen waarin jullie gaan trouwen. Maar er zijn meer mogelijkheden in de wereld van de Babsen. Daar gaan we...
Jullie kunnen dus zelf een trouwambtenaar kiezen die een officieel trouwambtenaar is, in dienst van de gemeente waarin je gaat trouwen. Zo hebben alle gemeenten dus zelf een aantal bevoegde trouwambtenaren in dienst. Deze Babsen vind je op de website van de Groningse gemeenten. De kosten voor de gemeentelijke trouwambtenaar verschilt per gemeente. Hier kunnen de dag en tijd waarop jullie gaan trouwen ook nog een rol spelen. Er is dus geen standaard prijs voor een trouwambtenaar in dienst van de gemeente. Je kunt contact opnemen met de gemeente voor de beschikbaarheid van de trouwambtenaren op jullie trouwdag. Maak dan tevens een afspraak voor een kennismaking en om de huwelijksvoltrekking door te nemen. Dit contact is meestal circa 4 weken voor de trouwdatum.
Alle zelfstandige trouwambtenaren moeten als BABS in dienst zijn van een Nederlandse gemeente. Dit hoeft niet perse een trouwambtenaar uit Groningen te zijn, want iedere zelfstandige trouwambtenaar mag in heel Nederland de trouwceremonie uitvoeren. Ook in het buitenland trouwens, maar we hebben het hier nu puur over de provincie Groningen. Het is dus een bindende voorwaarde dat een zelfstandige trouwambtenaar in een Hollandse gemeente is benoemd en beëdigd als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. We moeten aan deze info wel toevoegen dat het tarief voor de trouwceremonie door de zelfstandige BABS wel hoger is dan voor de gemeentelijke collega's. Maar daar heb je dan ook volledig maatwerk en betrokkenheid voor. Daarnaast komen er ook nog enige kosten voor de gemeente bij. Deze zijn dus niet inbegrepen bij het tarief van de zelfstandige trouwambtenaar.
Foto: Trouwambtenaar Janneke Jager
We gaan nog een stapje verder... Je mag ook een familielid. vrienden, kennissen e.d. aanstellen als trouwambtenaar voor 1 dag. Dit geeft uiteraard toch wel een zeer bijzondere sfeer aan jullie trouwceremonie in de provincie Groningen. Deze trouwambtenaar voor 1 dag moet daarvoor wel een verklaring van goed gedrag overhandigen aan de gemeente. Als alles oké is met de bijzondere trouwambtenaar dan wordt deze door de rechter beëdigd als Ambtenaar van de Burgerlijke Stand voor 1 dag. Overigens moet er tijdens de huwelijksvoltrekking wel een officiële ambtenaar van de burgerlijke stand van die gemeente aanwezig zijn om te controleren of de trouwceremonie wel volledig rechtsgeldig is. Ook dit is een landelijke mogelijkheid en kan bij iedere gemeente in de provincie Groningen.
Het is ook een hele gave mogelijkheid om een BN’er als trouwambtenaar te boeken. Er zijn een aantal BN’ers die al zelfstandig trouwambtenaar zijn, zoals omschreven in optie 2 hierboven. Enkele bekende trouwambtenaren zijn Dirk Zeelenberg, Xander de Buisonjé, Peter Lusse, Jeroen Smits, etc. En je kunt ook andere BN'ers vragen om jullie trouwambtenaar voor 1 dag te worden, zie optie 3. Kijk hiervoor op de websites van de BN'ers.
Het is wel even een flinke hap aan informatie, maar ook wel de moeite waard als je een stapje verder wilt dan de standaard trouwceremonie. Je kunt hier online bij iedere zelfstandige trouwambtenaar tarieven en beschikbaarheid aanvragen. Veel succes én plezier verder bij de voorbereiding op jullie trouwceremonie en natuurlijk ook de hele trouwdag.