Trouwen in Winsum
Foto: Gemeentehuis Winsum - Wikipedia
Je kunt je relatie met je partner op twee manieren regelen: met een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Willen jullie trouwen? Dan moeten er voorafgaand aan het huwelijk een aantal zaken geregeld worden. Op deze pagina lees je alle informatie om te kunnen trouwen in de gemeente Winsum.
Melding huwelijk
De melding van het voorgenomen huwelijk gebeurt bij de gemeente waar je de ceremonie wilt laten plaatsvinden. Je kunt je huwelijksvoornemen digitaal aan de gemeente melden. Hierbij kun je je voorkeur aangeven voor een datum, trouwambtenaar en locatie. Nadat de gemeente de huwelijksaangifte heeft bevestigd, is jouw huwelijksaangifte definitief.
Trouwlocaties
Er zijn vier vaste locaties voor de voltrekking van een huwelijk, namelijk de raadzaal van het gemeentehuis, de kerk in Oostum, de kerk in Obergum of 't Waarhuis te Aduarderzijl. Daarnaast kun je ook zelf een trouwlocatie kiezen, bijvoorbeeind in je eigen huis of tuin. Markante panden zoals Café Hammingh in Garnwerd of de Allersmaborg in Ezinge kunnen ook worden aangewezen als trouwlocatie.
Partycentrum de Hoogte is een authentieke trouwlocatie in Winsum. Zij hebben jarenlange ervaring met bruiloften en geven de klant een gerust gevoel.
Trouwambtenaren
Voor de huwelijksvoltrekking in de gemeente Winsum kun je kiezen uit meerdere ambtenaren van de burgerlijke stand die bevoegd zijn om jullie huwelijk te voltrekken. Op de website van de gemeente vind je de namen en de contactgegevens. Je kunt zelf contact opnemen en eventueel een afspraak maken voor een kennismaking. Geef tijdig aan de gemeente door wie jullie huwelijk gaat voltrekken. Bij voorkeur een maand voor de plechtigheid.
Kosten huwelijk
Aan een huwelijk zijn kosten verbonden. Een huwelijk in het gemeentehuis is goedkoper dan een huwelijk op locatie buiten het gemeentehuis. Je vindt op de website van de gemeente een overzicht van de kosten.
Kosteloos trouwen
• Een kosteloos huwelijk vindt plaats in het gemeentehuis van Winsum op maandagmorgen om 09.30 uur en om 10.00 uur.
• Het bruidspaar met genodigden dient zich te melden bij de receptie. Vervolgens zullen zij door de ambtenaar van de burgerlijke stand naar de ruimte begeleid worden waar de huwelijksvoltrekking zal plaatsvinden.
• Een ambtenaar van de burgerlijke stand is belasst met de huwelijksvoltrekking. Betrokkene zal de huwelijksvoltrekking zonder verdere ambtelijke bijstand verzorgen.
• Een kosteloos huwelijk is een sobere plechtigheid. Het totale gezelschap van bruidspaar, getuigen en genodigden mag uit maximaal 10 personen bestaan. De plechtigheid bestaat uit een kort welkomstwoord, de officiële handeling en vervolgens weer afscheid nemen. De totale tijdsduur van de huwelijksvoltrekking bedraagt hooguit 15 minuten.
• Het bruidspaar dient zelf voor twee getuigen te zorgen. Hiervoor zullen geen ambtenaren van de gemeente Winsum beschikbaar worden gesteld.
• Het is niet toegestaan om rijst, confetti of iets dergelijks te strooien. Mocht er toch gestrooid worden dan worden schoonmaakkosten in rekening gebracht.
• Het gezelschap zal het gemeentehuis onmiddelijk na de plechtigheid zelfstandig moeten verlaten.
Foto: Green Café | Foodtruck Bruiloft
Trouwbedrijven binnen de gemeente Winsum
Naast de bovengenoemde trouwlocaties, raden wij onderstaande trouwbedrijven aan:
• Green Café | Foodtruck Bruiloft - Catering, Foodtrucks, Organisatie en Evenementen
• Tina Lantink Fotografie - Fotograaf met oog voor detail
Meer informatie over trouwen in Winsum
Gemeentehuis Winsum
Hoofdstraat W. 70
9951 AC Winsum
Tel: 0595 447777
Website: www.winsum.nl
E-mail: gemeente@winsum.nl